April 9, 2021 marin

Kirurgji

Sinus lift (ngritja e sinusit dhe shtimi i kockes)

Çfarë është ngritja e sinusit, a duhet të shqetësohem për të?

Ngritja e sinusit eshte nje trajtim qe shpesh kerkohet ne pergatitje per te bere nje implant dentar dhe padyshim nuk ka asgje per t’u shqetesuar, nese ju eshte thene qe keni nevoje per kete procedure. Kirurget maxilla-facial perdorin teknika te provuara kirurgjikale dhe trajtimi eshte i sigurt dhe shume efektiv.

Arsyeja qe mund te keni nevoje per nje ngritje te sinusit eshte te zevendesoni kocken qe ka humbur ose ka mangesi ne zonen rreth sinuseve.

Sinuset tuaja jane zgavra te mbushura me ajer te zbrazet, te vendosura ne te dy anet e hundes tuaj dhe mund te ndikojne ne implantet dentare qe perdoren per te zevendesuar dhembet posteriore te humbur te nofulles se siperme. Kocka e nofulles ne kete zone ka tendence te jete me e holle sesa ne zonat e tjera te kockave te nofulles, keshtu qe mund te ndodhe qe kurre nuk kishte mjaft kocke ne radhe te pare, por shume shpesh kishte humbje te kockave, pasi ishin hequr dhembet natyrale. Kjo sepse rrenjet e dhembeve natyrale sigurojne stimulimin e nevojshem te nofulles qe i thote asaj te vazhdoje rinovimin e qelizave te vjetra te kockave. Kur rrenjet e dhembeve hiqen, ky stimulim humbet dhe perthithja e kockave mund te ndodhe shpejt. Nje ngritje sinusi eshte nje trajtim i shkelqyeshem per te zevendesuar kete kocke te humbur dhe do te siguroje qe ka shume kocka te shendetshme dhe te forta per implantet dentare. Eshte vetem nje procedure e vogel kirurgjikale dhe mund te jeni te sigurt, se do te jeni plotesisht komod gjate gjithe procesit.

Kur duhet të vendosim kockë te vendi që do vendoset implanti?

Arsyet e mundshme te mungeses kockore:

  • heqja e nje dhembi;
  • dhembi qe mungon per nje kohe te gjate (ne zonen nga i cili ka munguar nje dhemb per nje kohe te gjate, kocka fillon te tretet per shkak te funksioneve te pashfrytezuara dhe me kalimin e kohes do te kerkohen gjithnje e me shume grafte te kockave);
  • semundjet periodontale.

Kur dhembet humbin, kocka perreth atehere kjo zone ka nevoje te rindertohet nese  ne ate zone do vendosen implantet. Ekzistojne lloje te ndryshme te shtimit te kockes qe mund te kerkohen ne situata te ndryshme.  Jo te gjithe kane nevoje per kete si pjese e trajtimit te tyre, ne fakt shumica e trajtimeve implantare nuk kane nevoje per shtim kocke.